Navigation Menu+

Techno – modern dansmusik

Posted on sep 10, 2018

Techno är en elektronisk musik- och dansstil som karaktäriseras av rytmen, basen och den snabba takten. Musiken kan vara uppbyggd med mängder av olika ljudsamples: skrovliga, studsande, mjuka, runda, atmosfäriska, högfrekventa, och det är sammansättningen av dessa ljud som avgör vilket typ av techno som vi pratar om.

Technon sägs ha sitt ursprung från housemusiken som spelades i Chicago strax innan 90-talets början, och blev väldigt populär i Västeuropa. En av de tidigaste musikskaparna som idag är legender är Kraftwerk från Tyskland, som med sin syntiga musik anses ha inspirerat kommande technomusikskapare såsom Jeff Mills och Derrick May.

Att dansa till techno är inte svårt, och är nog något som de flesta av oss har gjort någon gång. Vem har till exempel inte dansat till Prodigy, eller hört Kraftwerks låt Autobahn. Det är en enkel rytm att förstå, och en rytm som är bra att röra sig till. Det är till exempel vanligt att technomusik spelas på gym och träningar för att höja pulsen och öka motivationen och hålla takten. Techno, house, synth och andra elektroniska stilar kan också ha en mörk, mystisk och sensuell ton med den dånande basen och för evigt upprepade loopar som löser upp tid och rum. Det är därför vanligt att det spelas elektronisk musik på olika typer av nattklubbar och fetischklubbar. På fetischklubbar är det ofta klädkod, och på vuxen.se kan man hitta en hel del inspiration kring vad man kan ha på sig.

Det finns ingen officiell dansstil i Sverige som heter techno, men en dansstil som kommer nära är house, som är en dansstil där man dansar till rytmen med mestadels fotarbete. Dansen är mycket snabb och har den snabba rytmen som sitt kännetecken. Den har delvis sina rötter i afrikansk dans, som också är en väldigt rytmisk dans.

Till syvende och sist så kan man säga att technon är gjord för att dansa till, precis som dansband, rockn’ roll och vals. Men trots den skenbart ytliga fernissan, så kan technon precis som de tidigare nämnda dansstilarna, ha ett vackert djup. Även om technon mestadels är instrumentell musik, så blandar sig ord, sång och samplingar in som kan ha en djupare innebörd. Inte minst är också techno och elektronisk musik den genre där det skapas väldigt mycket experimentell och konstnärlig musik, detta tack vare att syntarnas och datorernas värld är nästintill oändligt stor. Men kanske det kommer en ny våg av musik, som revolutionerar musikvärlden precis så som den elektroniska musiken gjorde när den kom, vi får se!