Navigation Menu+

Låtar som har sina egna danser

Posted on maj 15, 2021

Musik kan få en att dansa. Och så finns det låtar som har sina egna danser. Detta uppkom i takt med musikvideon då man lade mer krut på koreograferad dans. I det här inlägget går vi igenom några låtar som har sina egna danser de flesta kan.

Macarena

Macarena är en låt från år 1992 av gruppen Los del rio. Låten handlar om en kvinna som heter Macarena och i låtens musikvideo framförs en dans som alla som växte upp på 90-talet och tidigt 00-tal kan utantill. Låten klättrade snabbt på billboardlistan och blev utsedd till den bästa one hit wondern någonsin år 2002. Låten framförs på spanska men det har gjorts versioner där låten framförs på engelska.

The ketchup song

Ett annat exempel på en låt som är på spanska men som spred sig tack vare dess dans är låten the ketchup song, eller asereje som den också heter. Låten kom ut år 2002 av gruppen Las ketchup och i musikvideon visar gruppen dess tillhörande dans. Låten spelades först in på spanska men när den började att spridas spelades delar av låten in på engelska. Dansen som framförs till låten kallas för ketchupdansen.

Gangnam style

En låt som ligger något närmre i tiden är låten gangnam style som kom år 2012 av den koreanska artisten Psy. Låten framförs på koreanska och fick sin stora spridning tack vare musikvideon där artisten framför en dans. Låten fick listettor runt om i hela världen.

Lambada

Lambada är en låt från 1989 av artisterna Kaoma & Loalwa Braz. Låten kan i folkmun kallas för den förbjudna dansen eftersom den visar en sensuell dans i dess musikvideo. Precis som låtarna the ketchup song och Macarena så framförs lambada på spanska. Lambada blev en hit över hela världen .