Navigation Menu+

Dansens betydelse för kulturen

Posted on aug 13, 2021

Dans har sedan urminnes tider varit ett konstnärligt sätt att uttrycka sig eller att ha som sport- eller fritidsintresse. Dansen har även mycket stor betydelse för varje lands kultur och dansen kan spegla ett lands historia, seder och traditioner. I de flesta länder finns det något som heter folkdans och är en stor del av den kulturella utvecklingen.

Uråldriga kulturdanser från världens hörn

Det är spännande att få möjlighet att se en kulturdans när man befinner sig i ett främmande land. Det kan handla om folkdans men även andra traditionella danser som kan sträcka sig tusentals år tillbaka i tiden. Dans har hälsofrämjande egenskaper men är även en viktig del av historien. I Kina har man till exempel den uråldriga slöjdansen, eller i Afrika där man har ett antal olika danser från olika stammar. San-stammens krigare i Afrika utför healingdansen, eller bland massajernas massajdans där man står i ring och dansar rytmiskt med höga hopp. I Egypten finner man den kända magdansen och det finns många fördelar och intressanta fakta om magdans som är bra att känna till. Vill man gå en kurs i magdans kan det kosta lite och då är det skönt att kunna köpa begagnat. Behöver man alla former av begagnade Appleprodukter, så har mresell.se ett stort utbud, samt att man med fördel kan sälja sina egna begagnade Appleprodukter man har hemma!

Mevlana och dansen närmare gud

En av de mest fascinerande och unika danser som finns bland världens alla länder, är den turkiska dansen Mevlana. Dansen utförs av dervischer och de ingår i ett mystiskt brödraskap som grundades på 1100-talet. På 1200-talet uppfördes ett kloster i Konya i Turkiet av poeten Jalal-ad-Din ar -Rumi som fick smeknamnet Mevlana. Dansen är en mystisk dans från sufiska traditioner där man dansar för att komma “närmare gud”. Dansarna snurrar med utsträckta armar, vita långa dräkter med vida kjolar i timmar och det krävs år av träning.