Navigation Menu+

Hovdanser i Europa

Posted on nov 5, 2017

Det finns väldigt många kulturella sevärdheter att titta på idag, men intresset var mycket större redan på 1700-talet när teater och hovdans verkligen var populärt bland människorna. Under Renässansen i Europa var detta det mest vältalande ämnet runt i städerna och föreställningarna var ofta magiska där man fick en fantastisk föreställning. Idag finns det dock också tecken på hovdanser och några populära inom detta är balett och opera. Sedan utöver det finns det en hög med olika danser som inte bara är eleganta utan vissa är även komiska, nivån på underhållningen är helt enkelt på topp oavsett vad för slags uppvisning du önskar se på. 1700-talet inspirerar fortfarande nutida föreställningar och i Skara har du möjlighet att känna dig som en människa som levde under det årtalet. Det kan vara en intressant stad att besöka om man söker lite inspiration inför just dans eller kläduppsättningar, eller bara om du önskar veta mer om 1700-talet.

Hovdanser under 1700-talet

När man tänker 1700-talet så tänker man oftast på stora vita peruker och stora kjolar, men man får inte glömma bort början på en upplevelse som än idag håller igång! Populärast var hovdanser i Europa under 1700-talet då stor fokus var på dansen. Det var ofta i stora lokaler eller i en teater som uppvisandet var på. Danserna var antingen formella, eller så var vissa flörtiga och komiska. Det var en elegant typ av träning och en förväntad social tillställning för många i samhället. 1700-talet fascinerar många och mycket engagerade dansare besöker gärna Skara för under 1700-tals veckan levererar Skara teater, föredrag och utställningar. Perfekt om man vill lära sig mer om 1700-talet och få inspiration för utklädnader och hur allt gick till. Att klä ut sig till hovdansare kan vara en rolig utklädnad under maskerader och det finns många olika mode inriktningar under 1700-talet, speciellt i dansens värld! Kvinnorna hade oftast stora kjolar som svingades vackert runt när dem dansade och männen hade oftast finkläder på sig med vackra volanger och finare skor passande till det. Allt såg väldigt vackert och passionerat ut.

Hovdanser i dagens nutid

Balett, teater och opera är bara några föreställningar att nämna som finns som hovdanser idag. Det är möjligtvis inte lika storslaget som det en gång var, men det finns fortfarande intresse hos många människor idag att se på detta. Väljer man att ha en egen uppvisning så finns det idag många bra lokaler och liknande som man kan hyra innan uppvisningen. Det finns även många bra butiker som säljer maskeradkläder till dansuppvisningen vilket är toppen om man enkelt vill smycka ut sig inför showen! Varje år är det oftast även bal på många skolor världen över, vilket också härstammar från hovdanser. Hovdanser är något som fortfarande är intressant för många människor idag, dock tar tyvärr TV och mobiltelefoner över världens underhållning, och kan lämna just hovdanser och liknande shower lite utanför. Det är dock en helt annan upplevelse att ta sig iväg och se hovdanser på riktigt än att endast titta på en skärm, vilket gör att intresset ändå förhoppningsvis håller i sig längre.