Navigation Menu+

Dansens många fördelar

Posted on feb 8, 2020

Att dansa är bra för både kropp och själ. Det finns många olika typer av danser och alla är de minst lika bra för att påverka oss positivt. Människor dansar dock av olika anledningar. Vissa gör det enbart på dansgolvet på krogen, medan andra har det som en hobby där de kanske går på dansklasser eller till och med tävlar i dans.

Att det finns många hälsofördelar med dans går det inte att sticka under stol med. Förutom att du ger kroppen den motion som den behöver är dans också en väldigt mångsidig träningsform där du tränar hela kroppen på en och samma gång. Du kan dansa var du än befinner dig och bara ditt eget mod sätter gränser för när och var du kan sätta fart på benen. Det kan t.ex. vara när du står och väntar på bussen, när du är i parken med vännerna på sommaren och har grillfest eller varför inte när du sitter i bilen? Har du ingen Bluetooth i bilen som gör det möjligt för dig att spela

din favoritmusik kan du istället satsa på en fm sändare som löser problemet åt dig.

Hälsofördelar med dans

Bra för hjärtat – Att dansa är riktigt bra för ditt hjärta och ännu bättre är det om du löper en större risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. En studie har visat att människor med hjärtsvikt har förbättrat sin hälsa markant genom att dansa, jämfört med andra som valde andra typer av aktiviteter, t.ex. cykling.

Du går ner i vikt – Har du svårt att hitta motivation på gymmet, men vet med dig att du behöver gå ner i vikt? Då kan dans vara träningsformen för dig. När du dansar så tränar du hela kroppen och bränner många kalorier under ett och samma pass. Du blir dessutom starkare i armar, ben, rygg och mage.

Ökad energi och kraft – Det är många som känner sig extra trötta under dagen och med hjälp av träning kan du få tillbaka din energi till en riktigt bra nivå. Genom att dansa en gång i veckan, t.ex. på en danskurs, så kan du förbättra din fysiska prestationsförmåga.

Du blir mer flexibel – Du måste inte köra på det hårdaste danspasset för att du ska bli mer flexibel och stark. Många gånger räcker det minst lika bra med dans i en mindre skala för att du ska bli mer flexibel i kroppen. Orsaken till detta är att nästan alla danslektioner alltid inkluderar uppvärmning där man utför ett flertal olika stretchövningar. Att stretcha är något du kommer göra både innan och efter danspasset, vilket gör dina leder och muskler betydligt mer flexibla.

Du blir lyckligare – När vi tränar och rör på oss så utsöndrar vi lyckohormonet dopamin i kroppen. Detta lindrar stress, ångest och depression och gör dig således lyckligare.