Navigation Menu+

Cheerleading – akrobatisk dans

Posted on sep 23, 2017

Cheerleading är en sport och ett fenomen som än så länge är relativt nytt i Sverige. Det har funnits i USA sedan 1860-talet, men började inte utövas som sport i Sverige förrän på 1980-talet. De allra flesta svenskar har fått all sin kunskap om cheerleading från amerikanska filmer, men något som många inte vet är att den cheerleading som det tävlas i idag i både USA och Sverige såg mycket annorlunda ut när den först kom till. Alla vet säkert, eller kan gissa sig till, att cheerleading till en början inte var en egen sport överhuvudtaget, utan endast utövades som ett sätt att heja på de andra sportlagen som hörde till ens universitet (för det var på amerikanska universitet som cheerleading tog sin början). Inte lika känt är däremot att det bara var män som utövade cheerleading till att börja med. Eftersom sporten idag är starkt kvinnodominerad (även om sporten egentligen är könsmixad) och förknippas med unga tjejer i korta kjolar, kan detta verka särskilt främmande. Kvinnor kom gradvis att integreras i sporten och så småningom utgöra majoriteten av utövarna av cheerleading, men det var inte förrän efter andra världskriget som man började använda de akrobatiska trick som är så kännetecknande för sporten idag.

Programmen som lag i cheerleading utför består av en rad olika moment, som alla är viktiga när domarna bedömer helheten. Dessa består bland annat av stunt, pyramider, tumbling, dans, hopp och ramsor. Stunt är kanske den mest uppseendeväckande delen av programmen, då de är en slags lyft bestående av upp till fem personer, där gruppen tillsammans bygger ett torn där deltagarna håller ett ben i luften i olika positioner eller kastas. En pyramid är två eller flera sammankopplade stunts. Tumbling kallas olika gymnastiska rörelser, medan dansen karakteriseras av skarpa armrörelser. Vanliga hopp inom cheerleading är spread eagle och toe touch. Ramsorna, eller ”cheers” på engelska, är en kvarleva från cheerleadingens ursprung, då man ju skulle heja fram sitt eget lag. I USA används cheerleading fortfarande på detta sätt.

Om du är mer intresserad av vad som pågår på sportplanen än att titta på cheerleadingteamen, kan du glädja dig åt att det finns sidor som Bethard Sport Odds. Där kan du nämligen både se oddsen för olika matcher, och betta på utgången av matcherna. En match blir ju alltid lite mer spännande om man har något att vinna eller förlora på resultatet, oavsett vilken sport det handlar om. Än så länge går det dock inte att satsa pengar på tävlingar i cheerleading.