Navigation Menu+

Arbeta som gruppträningsledare – dansa på jobbet

Posted on mar 25, 2017

En karriärmöjlighet som verkligen har ökat på senare år är att jobba som gyminstruktör eller gruppträningsledare. Människor har sedan början av dataåldern letat efter det bästa sättet att hålla sig i form för att motarbeta effekterna av allt stillasittande vi gör dagligen, och numera finns det inget som är så självklart som att gå på gymmet, vare sig man gör det för att träna på egen hand, träna med en PT eller delta i ett gruppträningspass. På gruppträningspassen har ett flertal olika dansformer dykt upp på senare år utöver den klassiska gympan eller aerobicsen, till exempel jazzdans, Zumba, AfHo, BodyJam, Barre och en rad andra träningsformer som är mer eller mindre nyskapande. På vissa gym har man också valt att kombinera olika typer av gruppträning, till exempel aerobics och dans (som är ett aerobicspass med mer koreografi och dansrörelser) eller stepup och dans (som är ett stepup-pass med mer koreografi och lite svårare rörelser).

Det finns med andra ord ingen bättre tid att välja en karriär som gruppträningsledare än nu. Det finns fler vägar att gå än man kanske först kan föreställa sig inom gymträningsvärlden. Man kan välja att satsa på allt från att leda pass på sitt lokala gym till att bli personlig tränare åt stjärnorna i Hollywood. Det går också att göra karriär hemma, till exempel genom att satsa på att bli platschef för gymmet där man är anställd, eller att så småningom avancera till att starta sitt eget gym. Om du vill se vilka karriärmöjligheter som finns inom träningsvärlden just nu, och som skulle passa dina kompetenser, kan du kontakta Nextu, som är ett bemanningsföretag i Stockholm.

Innan man kan börja arbeta som träningsinstruktör måste man dock gå en eller flera utbildningar. Många av de dansklasser som nämndes ovan är till exempel registrerade varumärken, och lärs således bara ut av licensierade lärare och institut. I andra fall kan man gå utbildningar och kurser för särskilda träningsklasser hos gymmen själva. Under en utbildning får man dels lära sig det rent praktiska – det vill säga vilka rörelser som ingår –, dels teoretiska aspekter av att vara gruppträningsledare, som hur man kan analysera musiken för att ta fram en koreografi, hur man lägger upp ett pass på bästa sätt och hur man arbetar pedagogiskt. Något annat som är meriterande om man arbetar i träningsvärlden är att ha gått en utbildning inom området för idrott och hälsa, eller inom näringslära, eftersom detta är nära sammankopplat med träning och hälsa i allmänhet.