Navigation Menu+

Varför börjar folk att dansa?

Posted on jan 29, 2016

Att dansa och röra sig till musik är något som faller många människor i smaken. Vissa kanske bara dansar när dom är ute på krogen en lördagskväll, medan andra har dansen i sin vardag som intresse eller livsstil.

Dans och musik har länge varit ett sätt för människor att uttrycka sig på ett estetiskt sätt och med hjälp av rörelser. Trots att många har svårt att se dans som något mer än motion och ett roligt sätt aTeacher helping student to do stag handstandtt hålla kroppen igång, är dansen en konstform som kan nå upp till mycket professionella och avancerade nivåer.

Denna typ av träningsform är något som kan passa alla, oavsett ålder och nuförtiden kan man hitta danscenter eller lokaler nästan oberoende på vart i landet man befinner sig. Det finns många olika anledningar till att så många människor finner dansen som ett självklart val i sitt liv. Dans är ett sätt att få uttrycka sina känslor och sitt skapande på en helt ny nivå, samtidigt som man får göra något som gör en glad och ger träning till kroppen. Det kan vara allt från ett sätt att sysselsätta sina barn på fritiden, välja en dansinriktning på gymnasiet, arbeta som danslärare eller studera dans och musik på en högskolenivå.

Vilken typ av dansstil man föredrar är högst individuellt och det finns inga rätt eller fel när det kommer till dans och i Sverige finns möjligheter att lära sig allt från jazz, streetdance, balett, Afrikansk dans  och otroligt mycket mer. Vissa skolor är specifikt inriktade på en typ Umbanda women during jongo dance performance, Brazilav dansstil, men vanligast är att skolorna erbjuder en mängd olika klasser för att kunna erbjuda sina dansande kunder ett stort urval. För att kunna ta emot och sprida glädjen med dans brukar det även vara vanligt att det finns olika typer av nivåer som man kan anmäla sig till. Nivåerna benämns vanligtvis som nybörjare, fortsättningsklasser eller avancerad nivå och förklarar rätt tydligt om vilken typ av erfarenhet man bör besitta innan man anmäler sig till en klass.

Det ena utesluter inte det andra i dansens värld. Förr var det betydligt tydligare gränser mellan det olika dansstilarna, medan man idag med fördel blandar och mixar upp dansstilarna för att få det bästa av flera världar.