Navigation Menu+

Dans som träningsform

Posted on Nov 29, 2016


 

Det kan kännas svårt för många att komma igång med träningen som man så många gånger har lovat sig själv. Kanske har man problem med övervikt, stela leder eller bara vill se till att kroppen är hälsosam och underhålls på rätt sätt. Att hitta en träningsform som man tycker om kan ta mycket lång tid och trots att man har idrottFitness danceat eller tränat hela sitt liv, kan man ändå känna sig vilsen om man har tagit en längre paus från träningen.

Dans är en mycket bra typ av motion som ser till att förbättra konditionen och bränner mycket energi, musklerna blir starkare och det är en mycket allsidig form av träning för hela kroppen. Vilka olika typer av muskler som tränas vid ett danspass kan variera, men gemensamt för alla så är det benen som får den absolut bästa styrkan efter ett intensivt träningspass.

Genom att lära sig nya rörelser och tänja på det gränser som ens kropp kanske har idag, ser man till att öka sin rörlighet och smidighet. Att kunna se till att utveckla sin kropps balansförmåga och koordination, minskar man riskerna är att råka ut för skador i vardagen eller arbetslivet, men håller även hjärnan i trim på ett sätt som man annars kanske inte får möjlighet till.


Som med alla typer av träning finns det för- och nackdelar. Eftersom dansen är så pass varierande och Dancer at Zumba fitness training in dance studioallsidig typ av träning, så lämpar den sig inte optimalt om du vill uppnå ett specifikt mål med din träning. Är det stora muskler man är ute efter krävs styrketräning, medan om man söker toppkondition så är det i motionsspåret man bör hitta dig. Fördelen med dans är dock betydligt mer än vad nackdelarna är eftersom huvudmålet med dans inte är att bygga stora muskler, motionen man får är bara en av alla fördelar som man får ut av att dansa. Om du tidigare inte har dansat kommer du snabbt märka av att man lägger sin fokus på andra saker under träningens gång, t.ex. att lära sig ett nytt steg eller memorera en koreografi och i slutet av passet inser man hur totalt genomsvettig man faktiskt är!

Origin